Nov 1, 2011

Taa..Daaa.....kek pastry buah-buahan...







resepi ni amik dr meknablog...tq na...sbb sudi kongsi resepi. Mmg sedap giloss.....anak yg x suka mkn kek pun ari2 dia cr....buat mkn petang pastu kirim bg mak mentua ckit....sedap dia kata..siap berebut ngan ayah lagi...heheee....

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram mentega,
150 gram gula kastor
3 biji telur, dipukul sedikit
60 ml susu cair*
1 camca teh bes minuman oren sunquick*(*disatukan dan kacau rata)
1 camca teh esen vanilla
210 gram tepung gandum
1 camca teh baking powder
500 gram campuran buah2an segar digaul dengan 2 camca besar gula halus( strawberry, blueberry, peach, kiwi, pisang atau apa2 buahan yang kurang berair) ikut suka lah kan...aku guna buah dewberry yg kering ja. tgk apa yg ada ja.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak dan lebihkan sedikit kertas tadi pada kiri dan kanan tin. Ketepikan.
  2. Putar mentega, gula dan bancuhan susu + oren sunquick hingga kembang. Masukkan telur dan putar hingga sebati. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung + baking powder tadi, gaul rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan ratakan. Tabur buah2an atas permukaan adunan, jangan tekan, jika guna buah2an pelbagai warna, susun ikut kreativiti anda. Bakar 60 - 70 minit hingga kek masak. Kalau permukaan buah2an nampak perang tapi kek belum masak, tutup dengan aluminium foil dan bakar kek hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya. Ayak gula aising jika suka sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang...Selamat mencuba.
CATATAN MAT GEBU :- Resipi asal guna parutan kulit oren atau lemon dan juga sour cream/yogurt. Memandangkan mat tak de benda2 tu semua buat masa ni, mat ganti dengan jus bes minuman oren sunquick yang mat campurkan sekali ke dalam susu sejat sebagai ganti sour cream/yogurt....harap membantu...Terima kasih..

No comments:

Post a Comment